wtorek, 22 września 2015

Frittata



Jedna z moich ulubionych włoskich przekąsek. Frittata z jajuszek z dodatkami!
Banalnie prosta w wykonaniu, kolorowa i pyszna.Niuanse smakowe zależą od tworzącego całość, jego odwagi i wyczucia smaku.
Ja robiłam frittatę mężowi jak szedł zbierać pomarańcze i cytryny.
Robiło się ją dzień wcześniej , kroiło jak pizzę na 4 i wkładało do pudełka śniadaniowego.
I do lodówki!
Na drugi dzień, w ogrodach, smakowało jak danie w restauracji u Armaniego!




Moja frittata na kolację to
-jaja
-mleko
-pomidorki koktajlowe
-pomidory suszone
-bazylia świeża
-ulubiony ser w plastrach u mnie Rycki Edam


-oliwa z oliwek lub masło
-natka pietruszki
-pieprz ziołowy Skworcu


-PEPERONATA opcjonalnie
-ketchup markowy łagodny Roleski
-sos czosnkowy oryginalny Roleski
-sól do smaku

Ubij mikserem jaja, tyle ile chcesz- u mnie 5 jaj + 5 łyżek mleka. Dosmacz solą. I pieprzem.
Do masy wkrój pomidory koktajlowe, suszone. Dodaj peperonata-opcjonalnie.
Poszarpane listki bazylii.
Rozgrzej patelnię,a na niej tłuszcz. Wlej masę.
Przykryj pokrywką.
Smaż omlet.


Przewróć go na druga stronę.

Lekko zetnij i znów przewróć.
Dodaj ser w plastrach.



Posyp natką pietruszki.
I polej ketchupem oraz sosem czosnkowym 



Kolacja gotowa!


Smacznego!



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !