sobota, 12 września 2015

Peperonata





Peperonata to bardzo smaczne danie kuchni włoskiej, idealne jako dodatek do delikatnych mięs. Można je przygotować o każdej porze roku i zjeść na ciepło w chłodniejszych miesiącach , jak i na zimno, kiedy doskwiera upał- choćby jako dodatek do popularnej bruschetta, zamiast pomidorów.
Peperonata jest tak dobra, że w niektórych regionach Włoch , podaje się ją również jako sos-dodatek do makaronu czy polenty!
Ile regionów, tyle przepisów na ta smaczną przystawkę. Ja przestawię najprostszy, ale za to pyszny i aromatyczny przepis. Krok po kroku.

Składniki
  • 1 kg papryki w sumie -pomiędzy czerwoną, żółtą, zieloną. Ja nie dawałam zielonej, gdyż jest lekko gorzka.
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 300 g czerwone cebuli z Tropea, lub innej czerwonej
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • 400 g salsy pomidorowej- ja użyłam moje własnej, którą wyciągnęłam z zamrażalnika


Najpierw kroimy cebulę na pióra szerokości około pół cm. 


Paprykę umyć, wyczyścić z pestek i błon i pokroić wzdłuż na paski.


Wlać oliwę na patelnie i rozgrzać go.


Wrzucić cebulę i całe ząbki czosnku. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.


Gdy cebula ładnie "zwiędnie" i się udusi, wyciągamy czosnek. Nie będzie już potrzebny.



Dodajemy paprykę. Delikatnie staramy się ją wmieszać w cebulę.


Przykrywamy i dusimy tak na małym ogniu około MINIMUM 30 minut. Mieszamy od czasu do czasu, tak, aby papryka nie rozpadła się i nie rozciapała.


W upływie tego czasu dodać salsę pomidorową. Może być zamrożona. Wmieszać.









Dodać ziół



Dusić na małym ogniu, tym razem odkrytą, gdyż będzie nam zależało ,aby danie "skurczyło się" i nadmiar wody odparował. Może to potrwać nawet godzinę.



To nie ma być wodniste, ale przyjemnie gęste, tak by można było jeść peperonata widelcem i za pomocą chleba! To moja ulubiona wersja.




Spróbujcie, warto.
Jest smaczna.



Można ją mrozić!
Warto przygotować więcej, a potem , gdy nadejdą szare dni, cieszyć się nią do polenty, makaronu , czy jako dodatek do chleba!
Smacznego !





6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. hiihi oj o tej godzinie to raczej nie...no chyba że z lampką Lambrusco!

      Usuń
  2. Wygląda bosko...
    Poproszę mała porcję albo co mi tam... Największą :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !