niedziela, 11 października 2015

Fave



Na obiadek podam dziś FAVE.
Fave to po naszemu BÓB.



We Włoszech kupowany łuskany i suszony.
Smakuje trochę inaczej niż świeży.



Moczymy go całą noc minimum.
Zrobimy sobie włoskie fave w pomidorach, lekko pikantne, do wina i grzanek.

Składniki
-fave- bób łuskany, suszony
-butelka salsy pomidorowej
-czosenk
-kiełbasa wiejska
-czerwona cebula
-pieczarki
-natka pietruszki
-sól i pieprz do smaku
-oliwa z oliwek

Bób zalać zimną woda i moczyć całą noc.
Na drugi dzień,wylać wodę i trzykrotnie wypłukać fave.
Wsypać do garnka. Gotować wolno i na małym ogniu, pod przykryciem dotąd, aż zmiękną.
Na patelni podsmażyć na oliwie czosnek,cebulę i kiełbasę.
Dodać umyte i pokrojone w kawałki pieczarki.
Całość poddusić i kiedy bób będzie miękki- dołożyć do całości.
Wymieszać, gotować na małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą.
Dodać butelkę sosu pomidorowego.
Gotować .Wszystko ma sobą przejść, zupa ma zgęstnieć.
Wyłączyć gaz, poczekać aż wystygnie nieznacznie.

I podawać z czerwonym winem, grzankami ,a kto lubi niech przegryza również zieloną oliwką.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Cudowny przepis :-) bardzo lubię bób i nie jadłam go w takiej wersji. Jest w naszych sklepach ???

    OdpowiedzUsuń
  2. Suszony bób można kupić teraz w Biedronce, na pewno pyszny

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !