czwartek, 2 lutego 2017

Bezglutenowe pierogi z batatem i twarogiem bez laktozy

pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,


Moi Drodzy, pierogi powstały dla osoby z WZJG, na której trzeba było testować to, co mogła sobie przyswoić. WZJG to paskudztwo samo w sobie, jeść trzeba, ale nie zawsze można. Trzeba kombinować, testować, smakować i czekać- przyjmie czy nie?
Przyjęło.


Są pyszne przede wszystkim. Zrobiłam je w większej ilości, bo takowe pierogi są super zdrowe, pyszne i inne niż wszystkie. Jak najbardziej nieskomplikowane podejście do pieroga. Bezglutenowe podejście.

pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,

pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,

Składniki na około 60 pierogów. Szklanka u mnie ma 250 ml.
CIASTO

  • 2,5 szklanki białej mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2,5 szklanki mąki z tapioki
  • ok. 400 ml wrzątku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól do smaku, u mnie himalajska
  • 100 ml oleju luboliwy z oliwek

FARSZ

  • 2 bataty
  • 200 g białego twarogu bez laktozy
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,

pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,

Ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku 2 bataty. Obierz i pomieszaj z serem tworząc pastę. Jeśli chcesz możesz dodać smażonej cebulki.

Nie ukrywam, że w przygotowaniu ciasta, w fazie początkowej , bardzo pomaga mi robot planetarny, szczególnie, że operuję wrzątkiem.
Wsypuję wszystkie składniki sypkie , łącznie z solą, zakładam hak do ciasta i rozpoczynam wyrabianie. Wlewam wrzątek tak ,aby powstała klucha, a ciasto się ścięło. I obserwuję ciasto, albo dodaję mąki, albo dodaję wody. Kula powinna być lśniąca i elastyczna. I jeszcze ciepła. Nie powinna kleić się do rąk.
Wałkujemy na placki i wykrawamy kółka szklanka jak na zwykle pierogi. Nakładamy farsz, delikatnie obgotowujemy. Możemy je podawać w ten sposób, jak u mnie. Będą bardzo aromatyczne.
Dusimy je w sosie pomidorowym, posypujemy bazylią, bądź natką pietruszki i parmezanem.OSOBY ,KTÓRE NIE TOLERUJĄ LAKTOZY MOGĄ JEŚĆ PARMEZAN ! WIĘCEJ W TYM MIEJSCU
Rewelacyjne w smaku, pyszne!

pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,


pierogi bezglutenowe,pierogi bez glutenu,ciasto napierogibez glutenu,bez laktozy,





1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !