czwartek, 26 października 2017

Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana


To jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Warzywa grillowane zachowują chrupkość,a przy tym są "ugotowane".Kiełbasa z grilla przywołuje miłe wspomnienia z wakacji, a dynia? To jest jej czas, właśnie teraz.


Dużą rolę odgrywaja pomidory. Nie mogą być kwaśne.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Składniki
  • około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej u mnie Hańderek
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 500 g passaty pomidorowej z kartonu lub 750 g z butelki
  •  (ale nie mniej niż 500 g)
  • 2 cukinie baby
  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 zielona papryki
  • 1 duży bakłażan
  • kawałek jakiejkolwiek dyni,  z Hokkaido nie ściągamy skóry
  • dwie lub trzy garście świeżychlistków bazylii
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska lub różowa himalajska do smaku
  • oliwa z oliwek
  • duża czerwona cebula
  • opcjonalnie bułka do grzanek
  • czosnek ile chcesz
Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Rozgrzej patelnię do grilla. Pokrój umyte warzywa - bakłażana oraz cukinię- w plastry.
Zacznij grillować.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Gotowe-odłóż na bok.
Zrób to samo z kiełbasą, ja ze swojej ściągnęłam skórkę.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Międzyczasie ,rozgrzej duży garnek z grubym dnem, wlej trochę oliwy z oliwek i podsmaż na złoto czerwoną cebulę pokrojoną w pióra.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Dodaj sporo czosnku jeśli lubisz.
Wrzuć paprykę pokrojoną w paski. Zamknij pokrywę duś chwilkę.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Po około 10 minutach wlej pomidory.
Dosmacz solą, kurkumą, kolendrą. Wsyp sporo bazylii.
U mnie trzy garstki świeżych liści.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Do gotujących się pomidorów wsyp dynię pokrojona w kostkę, jej ilość zależy od Twoich przyzwyczajeń i upodobań smakowych. U mnie jest zazwyczaj wszystko na oko.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Zamknij pokrywką garnek, gotuj na najmniejszym ogniu, aż dynia zmięknie.
Ugrillowane warzywa potnij na mniejsze kawałki.

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Do gotujących się dyni i papryki wrzuć pozostałe grillowane warzywa oraz kiełbasę, zamieszaj, dopraw w razie potrzeby i gotuj tylko jakieś 5 minut, aby nie straciły na chrupkości.
Na petelni, na której grillowałam warzywa, a następnie kiełbasę, położyłam kromeczki bułki i zrobiłam z nich aromatyczne, lekko wędzone grzanki.
Podawać ze świeżą bazylią. Chrupać na zdrowie!

Smacznego!

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana


Handerek,kiełbasa wiejska,bakłażan,kuchnia włoska, dania z dyni,dania jednogarnkowe,dania z papryką,szybkie dania,cucina italiana

2 komentarze:

  1. Jak pysznie! Jakby bardzo jesienna wersja leczo albo rattatuile! Nie mogę się doczekać, aż skorzystam z Twojego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia kochana :-) a danie wygląda świetnie. Wpraszam się :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !