niedziela, 7 kwietnia 2019

Pasta degli avanzi


pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem


...czyli jednym słowem makaron z resztek!
Kuchnia resztkowa zapewnia wiele smakowitych i banalnie prostych dań !
Tak, robię to, i po pierwsze: nieźle się przy tym bawię, po drugie:jestem z siebie dumna!


42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa – wynika z badania zrobionego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności. Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, znajdujemy się na piątym miejscu w UE .


pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem

Mój obiad powstał z tego ,co pozostało w lodówce. Z zupy, której nie podzieliłabym już między nikogo, z jednej kiełbasy białej pieczonej na grillu oraz... Zobaczcie sami!

Składniki
  • gęsta zupa z 18 rodzajów warzyw na rosole
  • porządny kawałek sera BRIE
  • 1 kotlet mielony z indyka
  • 1 biała kiełbasa z grilla
  • około 150 g świeżego szpinaku (pozostałość po paczce 250 g)
  • bazylia świeża z doniczki
  • duża ilość tartego parmezanu
  • makaron penne
  • oliwa z oliwek
pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem

Posprzątałam lodówkę. Po prostu.
Najpierw ugotowałam makaron al dente. Międzyczasie pokroiłam kiełbasę oraz tego jednego kotlecika mielonego. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy z oliwek, wrzuciłam mięso oraz szpinak. 

pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem


Dosmaczyłam lekko solą i pieprzem.
Zupę zmiksowałam , ale nie na krem. Dodałam do niej BRIE, rozpuściłam. 

pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem


pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem



Odcedziłam makaron, wlałam "sos" , który powstał z zupy (w sumie wzbogacona zupa o ser BRIE smakuje nieźle!) , dodałam szpinak z mięskiem, wymieszałam. Przed podaniem rzecz jasna sporo parmezanu. Idealnie wkomponuje się też Grana Padano lub Pecorino Romano!

pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem

pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem

Zróbcie czystkę w lodówce, będziecie z siebie dumni!
I tak co nie było podzielne między nikogo, znalazło drugie życie i podzielone zostało między 6 osób!
Było pysznie!

pasta degli avanzi,non waste,cucina senza sprechi,penne,cucina italiana,wloska kuchnia,prosty obiad po włosku,danie z resztek,jak wykorzystać resztki,z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,makaron ze szpinakiem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !