sobota, 21 września 2019

Penne w sosie pomidorowym z marchewką, imbirem i miętą, w towarzystwie dorsza pod pierzynką z parmezanu


penne,makaron włoski,durum,dorsz,cucina italiana,penne con sugo di pomodoro,ricette facili,dania z makaronu,top blog kulinarny,z kuchni do kuchni


To jedna z moich ulubionych wariacji na temat salsy pomidorowej. Sos ten można śmiało stosować nie tylko do makaronu, ale również do duszenia ryb, mięs czy jako zupa krem z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Sos jest lekki, aromatyczny z nutą słodyczy. Imbir i mięta znakomicie odświeżają danie.
Idealne danie dla dzieci. sporo w nim ukryjesz ;-) 


A samo danie?
Pyszne, lekkie,ale i sycące.

penne,makaron włoski,durum,dorsz,cucina italiana,penne con sugo di pomodoro,ricette facili,dania z makaronu,top blog kulinarny,z kuchni do kuchni

penne,makaron włoski,durum,dorsz,cucina italiana,penne con sugo di pomodoro,ricette facili,dania z makaronu,top blog kulinarny,z kuchni do kuchni

Składniki na sos
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru wraz z sokiem
  • 10 listków mięty
  • 250 g salsy pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie można dodać to co się chce: u mnie dwie różyczki kalafiora, kawałek pora, ząbek czosnku, kawałeczek selera- te rzeczy dodałam, aby się nie zmarnowały i nie leżały bezczynnie w lodówce

dodatkowo
  • ulubiony makaron z pszenicy durum
  • sporo tartego parmezanu
  • natka pietruszki świeżo siekana
penne,makaron włoski,durum,dorsz,cucina italiana,penne con sugo di pomodoro,ricette facili,dania z makaronu,top blog kulinarny,z kuchni do kuchni


Umyj , obierz i pokrój marchewkę w kawałki. Rozgrzej rondel , a w nim trochę oliwy , czosnku, warzywa, przede wszystkim marchewkę. Dodaj pół szklanki wody, sól , pieprz i duś pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaj pomidory, miętę i imbir. Gotuj jeszcze chwilę i zblenduj na bardzo gładki krem, albo lepiej przetrzyj przez passatutto jeśli masz, jeśli nie, to przez sito.
Sos jest gotowy. Dosmacz jak lubisz.
Ugotuj makaron al dente. Jedną część sosu wlej na makaron i podsmaż go jeszcze chwilkę. Drugą część sosu podgrzej na patelni o grubym dnie, rozłóż kawałeczki dorsza, przykryj, duś.
Połącz makaron z dorszem, wyłóż na talerze, Posyp obficie natką pietruszki, skrop oliwą jeśli chcesz i nie żałuj tartego parmezanu.
To wszystko!

penne,makaron włoski,durum,dorsz,cucina italiana,penne con sugo di pomodoro,ricette facili,dania z makaronu,top blog kulinarny,z kuchni do kuchni

penne,makaron włoski,durum,dorsz,cucina italiana,penne con sugo di pomodoro,ricette facili,dania z makaronu,top blog kulinarny,z kuchni do kuchni

Jest świeżo. Jest pysznie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !