Ten barszcz pojawia się u nas zawsze na Święta Bożego Narodzenia.
Nie ma opcji, żeby go nie było. Grzyby nigdy nie są „kupne”, tradycyjnie ktoś z
rodziny musi je w lesie znaleźć, ususzyć.
Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy.
Najpierw przygotowujemy zakwas na barszcz.
Składniki na zakwas:
-1 litr przegotowanej i wystudzonej wody, najlepiej jakby była
przefiltrowana
-2 ząbki czosnku polskiego
-pół łyżeczki cukru
-pół łyżeczki soli
·
2 kopiaste łyżki mąki pszennej graham
1850
·
3 kopiaste łyżki mąki żytniej razowej
2000
·
2 kopiaste łyżki mąki żytniej 720
Do naczynia, w którym zazwyczaj robisz zakwas, wlej chłodną wodę.
Pokrój w plasterki czosnek, dodaj.
Do osobnego pojemnika odmierz trzy rodzaje mąki, dodaj sól i
cukier. Wymieszaj dobrze na sucho.
Wsyp do wody z czosnkiem i zamieszaj mątewką (rogolka, fyrlok, kołotuszka,
koziołek itd.). Co to jest mątewka? To specjalny ubijak, wykonany z drzewa
brzozowego. Stosowana do ubijania sosów, ciasta naleśnikowego lub polewy na
ciasto.
Odstaw przykryte ,ale nie całkiem i nie szczelnie, w cieple
miejsce. Może stać koło kuchenki gazowej, bądź na lodówce lub nawet na szafce
kuchennej. Potrzymaj tak minimum 3 dni, ja trzymam około 5 dni, bo lubię bardzo
kwaśny.
Składniki na barszcz grzybowy:
-200 ml lub więcej zakwasu na barszcz
-4 ząbki czosnku, rozgniecione lub
pokrojone w cienkie plasterki
-150 ml śmietany 18%
-3 ziarnka ziela angielskiego
-sól i pieprz do smaku
Najpierw ususzone grzyby opłukać, a następnie
namoczyć kilka godzin w niewielkim garnuszku. Dodać do garnuszka ziele
angielskie i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie . Odcedzić grzyby,
przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i
gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody.
Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się
połączyły .Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma
łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy. Ja wlewam do garnuszka i miksuję mikserem aby uniknąć grudek na
powierzchni. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Jeszcze
przez chwilkę gotować. Wyłączyć gaz.
Podawać z uszkami z grzybami lub z pierogami ruskimi lub z
kapustą.
W naszym domu jest tradycja, że w Boże Narodzenie wyjadamy potrawy
z Wigilii i wtedy właśnie pierogi zostają podgrzane w barszczu i w nim
zjedzone!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !