niedziela, 29 grudnia 2019

Barszcz grzybowy na zakwasie.


barszcz grzybowy wigilijny, żurek, jak zrobić zakwas na żurek,najlepszy zakwas na żurek,jak zrobić barszcz biały, z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,


Ten barszcz pojawia się u nas zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Nie ma opcji, żeby go nie było. Grzyby nigdy nie są „kupne”, tradycyjnie ktoś z rodziny musi je w lesie znaleźć, ususzyć.
Taki barszcz jadamy tylko raz w roku i cały rok za nim tęsknimy.



Najpierw przygotowujemy zakwas na barszcz.


barszcz grzybowy wigilijny, żurek, jak zrobić zakwas na żurek,najlepszy zakwas na żurek,jak zrobić barszcz biały, z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,


Składniki na zakwas:
-1 litr przegotowanej i wystudzonej wody, najlepiej jakby była przefiltrowana
-2 ząbki czosnku polskiego
-pół łyżeczki cukru
-pół łyżeczki soli
·                  2 kopiaste łyżki mąki pszennej graham 1850
·                  3 kopiaste łyżki mąki żytniej razowej 2000
·                  2 kopiaste łyżki mąki żytniej 720


Do naczynia, w którym zazwyczaj robisz zakwas, wlej chłodną wodę.
Pokrój w plasterki czosnek, dodaj.
Do osobnego pojemnika odmierz trzy rodzaje mąki, dodaj sól i cukier. Wymieszaj dobrze na sucho.
Wsyp do wody z czosnkiem i zamieszaj mątewką (rogolka, fyrlok, kołotuszka, koziołek itd.). Co to jest mątewka? To specjalny ubijak, wykonany z drzewa brzozowego. Stosowana do ubijania sosów, ciasta naleśnikowego lub polewy na ciasto.
Odstaw przykryte ,ale nie całkiem i nie szczelnie, w cieple miejsce. Może stać koło kuchenki gazowej, bądź na lodówce lub nawet na szafce kuchennej. Potrzymaj tak minimum 3 dni, ja trzymam około 5 dni, bo lubię bardzo kwaśny.

Składniki na barszcz grzybowy:

-200 ml lub więcej zakwasu na barszcz
-4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki
-150 ml śmietany 18%
-3 ziarnka ziela angielskiego
-sól i pieprz do smaku
Najpierw ususzone grzyby opłukać, a następnie namoczyć kilka godzin w niewielkim garnuszku. Dodać do garnuszka ziele angielskie i gotować całość, aż grzyby będą zupełnie miękkie . Odcedzić grzyby, przelewając wywar do większego garnka. Dodać do wywaru rozbełtany zakwas i gotować, aż zupa będzie gęstnieć. Jeśli będzie za gęsta można dolać wody. Ugotowane grzyby pokroić, dodać do wywaru, nadal gotować całość, żeby smaki się połączyły .Pod koniec gotowania zahartować śmietanę, mieszając z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlać mieszaninę do zupy. Ja wlewam do garnuszka i miksuję mikserem aby uniknąć grudek na powierzchni. Przyprawić zgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem i solą. Jeszcze przez chwilkę gotować. Wyłączyć gaz.
Podawać z uszkami z grzybami lub z pierogami ruskimi lub z kapustą.
W naszym domu jest tradycja, że w Boże Narodzenie wyjadamy potrawy z Wigilii i wtedy właśnie pierogi zostają podgrzane w barszczu i w nim zjedzone!
Smacznego!

barszcz grzybowy wigilijny, żurek, jak zrobić zakwas na żurek,najlepszy zakwas na żurek,jak zrobić barszcz biały, z kuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !