sobota, 11 lipca 2020

Farfalle z warzywnym sosem na bazie z botwiny i sezonowych warzyw



sos warzywny do makaronu,makaron,pasta,kuchnia włoska,botwina,wegetarianski makaron,vege,z kuchni do kuchni zdrowa kuchnia najlepszy blog kulianarny,

Moi Kochani, w mojej kuchni nie zmarnuje się nawet jedna mała smętna łodyga czegokolwiek. Dostaje swoją szansę i bardzo często kończy w sosach do makaronu lub w kremowych zupach. Wszyscy zadowoleni! Ja najbardziej. Dziś poczyniłam sos mocno warzywny i gęsty. Sos do makaronu.


Nie cierpię marnować. Jestem chora jak mam coś w kuchni zmarnować, nie ma opcji żeby wyrzucić.

sos warzywny do makaronu,makaron,pasta,kuchnia włoska,botwina,wegetarianski makaron,vege,z kuchni do kuchni zdrowa kuchnia najlepszy blog kulianarny,

Składniki
- kilka liści botwiny + cała masa łodyżek botwiny ( pozostały po zrobieniu sałatki )
- kawałek selera, marchewki, pietruszki
- natki marchewki, pietruszki, selera
- suszony lub świeży czosnek
- duży pióropusz cebuli dymki
- sól , pieprz, suszona mięta, suszone trufle ( opcjonalnie), szczypta papryczki chili, oliwa z oliwek
- 3 puszki pomidorów

sos warzywny do makaronu,makaron,pasta,kuchnia włoska,botwina,wegetarianski makaron,vege,z kuchni do kuchni zdrowa kuchnia najlepszy blog kulianarny,

sos warzywny do makaronu,makaron,pasta,kuchnia włoska,botwina,wegetarianski makaron,vege,z kuchni do kuchni zdrowa kuchnia najlepszy blog kulianarny,

Warzywa obierz, pokrój na cząstki, wszystkie zieleniny rozdrobnij, włóż do garnka, posól , dosmacz przyprawami, zalej pomidorami. Zamknij pokrywkę i duś do miękkości.



sos warzywny do makaronu,makaron,pasta,kuchnia włoska,botwina,wegetarianski makaron,vege,z kuchni do kuchni zdrowa kuchnia najlepszy blog kulianarny,

Całość zblenduj na gładki sos. Podawaj z makaronem posypanym parmezanem lub jako gęstą zupę- krem!

14 komentarzy:

  1. Lubię osoby, które niczego nie marnują w kuchni i potrafią wyczarować dosłownie cuda z niczego.
    Taki sos to świetny pomysł, jako gęsta zupa też, jak najbardziej.
    Zdrowo i pomysłowo.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  2. O, tak ja też nienawidzę marnować. Nienawidzę, ale marnuję. To kwestia choćby tego, że z różnych względów często nie jemy tych samych potraf, w zasadzie robię 2 śniadanie, 1 obiad 3 kolacje i 2 podwieczorki,m nie chodzi o ilość, ale o różnorodność, ale też staram sie nie marnować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tak samo. U mnie nic się nie zmarnuje. Potem wchodzę na net i szukam przepisów na wykorzystanie tego co mam w lodówce. Twoje danie to kolejny taki patent. Bardzo Ci dziękuję za tak genialny pomysł :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, jestes mistrzynią wykorzystania każdego skrawka jedzenia!
    A Twoje makarony mnie zachwycają.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super danie, uwielbiam takie sosy, ja też zawsze wrzucam co mam pod ręką, żeby się nie zmarnowało.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie dania są zawsze najpyszniejsze! Trafiają do nich często te produkty, które nie znalazłyby się w nich, gdyby nie zalegały gdzieś. Często w ten sposób odnajdujemy nowe, pyszne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Makaron kocham pod każdą postacią 😍 a jeszcze do tego warzywa... Uwielbiam 😍

    OdpowiedzUsuń
  8. Super z Ciebie czarodziejka :) czarujesz niesamowite potrawy, a ja podobnie jak Ty nie lubie marnować jedzenia i tez czasami uda mi się coś wyczarować :) ten sosik wyglada super i dzieki Tobie tez taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten przepis, zwłaszcza wykorzystanie łodyżek, które pozostały po sałatce. Lubię kuchnię zero waste

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały pomysł na wykorzystanie wszystkich resztek. Ponadto taki warzywny sos jest niezmiernie zdrowy. Dzięki za podpowiedź, na pewno go wykorzystam przy najbliższej okazji w kuchni. A też nie cierpię marnować. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. I u mnie nic nie może się zmarnować :) cenię sobie więc każdy przepis, który pokazuje, co pysznego można wyczarować z resztek. Przepis przypadł mi go gustu, nie pogardzilibyśmy zarówno takim sosem jak i zupką.

    OdpowiedzUsuń
  12. Brawo za takie podejście ☺️ A taki sposób zrobienia sosu jest idealny do przemycenia, zwłaszcza dzieciom warzyw. Robię podobnie i moje maluchy wcinają z makaronem. A warzyw nie chcą tknąć. Wykorzystam przepis na bank ☺️

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubimy kuchnię zero waste. To ważne, żeby nie marnować jedzenia.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !