wtorek, 5 października 2021

Zupa krem z warzyw

 

Zupa krem z warzyw

Zupa krem z warzyw to chyba najprostsze tak zwane pierwsze danie. U mnie zupa krem z warzyw powstała z 750 gramowej torebki mrożonek. Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet nastolatka. Zupa krem z warzyw to również sposób na to aby ukryć w środku wszystko to, czego Twoje dziecko w wersji oryginalnej nie zje.

Zatem do dzieła!

 

Zupa krem z warzyw

Składniki na zupę krem z warzyw:

- 750 g mrożonek, u mnie mieszanka wiosenna

-3 ząbki czosnku

-pół pęczka natki pietruszki

-mały kubeczek słodkiej śmietany

-kilka łyżek oliwę z oliwek najwyższej jakości

-sól i pieprz do smaku

-szczypta gałki muszkatołowej

-pół laski bardzo dobrej wiejskiej kiełbasy

-opcjonalnie granola gryczana z tymiankiem i rozmarynem, możesz pominąć ten krok i zamiast granoli dodać grzanek lub groszku ptysiowego

 Jak zrobić zupę krem z warzyw

Do garnka wrzuć kiełbasę wsyp mrożonki, dodaj czosnek, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, wlej wody tak, aby nieznacznie pokryła warzywa. Przykryj i duś wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania wyciągnij kiełbasę i przypraw śmietaną. Całość wlej do blendera i zmiksuj na aksamitny krem oliwą z oliwek. Podawaj z granolą gryczaną lub grzankami czy groszkiem ptysiowym. Zupa krem z warzyw sprawdzi się zawsze wtedy, kiedy nie masz pomysłu na obiad.

Smacznego!


Zupa krem z warzyw


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !