Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza

 Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza.



Przepis na elegancki makaron z papryką i serem.


Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza
Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza




Będziecie zachwyceni tym pysznym, zdrowym  i kompletnym daniem, które wniesie w Wasz posiłek dużo kolorów i energii. 

Crescenza to ser krótkodojrzewający produkowany z nieodtłuszczonego mleka ( ma nawet 50% tłuszczu) . Jest pozbawiony skórki, posiada biały, charakterystyczny i delikatny miąższ, który swoją formą przypomina kostkę masła. W Lombardii jadany zazwyczaj na koniec posiłku, a w Ligurii używa sie go do nadziewania Focaccia col formaggio a w Emilii- Romagni zapiekany jest w piadinach.


Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza
Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza


Składniki na 4 porcje:

- 250 g makaronu spaghetti - forma bucatini

-  2 czerwone papryki

- 150 g sera srescenza

- 4 łyżki oliwy z oliwek ev.

- świeżą bazylia

- trochę duszonych pieczarek opcjonalnie

- sól i pieprz świeżo mielone


Jak zrobić makaron z serem, pieczarkami i papryką?

Umyjcie i wysuszcie paprykę oraz pieczarki. Pieczarki pokrójcie w plastry i duście do miękkości. Odstawcie. Paprykę upieczcie w 200 stoniach przez 25 minut, aż zupełnie zwiędnie. Wyciągnijcie ją i obierzcie ze skóry, następnie pozbawcie ją pestek i wrzućcie do blendera razem z serem, oliwą, solą, pieprzem i listkami bazylii. Miksujcie, aż do uzyskania kremu.

Ugotujcie makaron al dente i wymieszajcie z sosem i pieczarkami. Podajcie ze świeżym pierzem, szczyptą czarnuszki, czymś zielonym.  Do dania tego typu polecam wino białe, musujące lub maksymalnie różowe.

Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza
Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza


Bucatini con peperoni e crescenza.

Un primo piatto sfizioso, salutare e completo, che portera sulla vostra tavola tanto gusto e colore.

Ingredienti per 4 porzioni:

- 250 g di bucatini

- 2 peperoni rossi

- 150 g di crescenza

- 4 cucchiai di olio extravergine d'oliva

- 1 mazzetto di basilico

- funghi champignon

- sale e pepe macinato al momento


Lavate e asciugate i peperoni quindi metteteli su una placca e infornatelu a 200 C per 20-25 minuti, rigirandoli di tanto in tanto, fino a quando la pelle risultera ben abbrustolita. Sfornateli, spellateli con cura e privateli del picciolo e dei semi interni. Tagliate la polpa dei peperoni a striscioline sottili e metteteli nel frullatore con crescenza, l'olio, un pizzico di sale e qualche foglia di basilico ben lavata, riducete tutto in crema. Funghi lavate e tagliate a rondelle, apassiteli in un olio di ssemi, mettete da parte. Lessate le tagliatelle al dente in abbondante acqua salata, scolatele e conditele con la crema preparata e con dei funghi.Completate con qualche fogliolina di basilico e una macinata di pepe.















Komentarze

  1. Świetny przepis na lekki makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak niewiele potrzeba by powstało pyszne danie. Minimalizm kuchni włoskiej zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak niewiele potrzeba by powstało pyszne danie. Minimalizm kuchni włoskiej zachwyca.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne w kuchni włoskiej jest to ze przy minimalnej liczbie składników wychodzą przepyszne dania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejne danie dla mnie :) za to uwilbiam Włochy bo tam można przebierać w tego rodzaju daniach :) oczywiście będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe. Uwielbiam wszystkimi kubkami smakowymi. Zjadłabym już teraz.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!