Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza.
Przepis na elegancki makaron z papryką i serem.
Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza |
Będziecie zachwyceni tym pysznym, zdrowym i kompletnym daniem, które wniesie w Wasz posiłek dużo kolorów i energii.
Crescenza to ser krótkodojrzewający produkowany z nieodtłuszczonego mleka ( ma nawet 50% tłuszczu) . Jest pozbawiony skórki, posiada biały, charakterystyczny i delikatny miąższ, który swoją formą przypomina kostkę masła. W Lombardii jadany zazwyczaj na koniec posiłku, a w Ligurii używa sie go do nadziewania Focaccia col formaggio a w Emilii- Romagni zapiekany jest w piadinach.
Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza |
Składniki na 4 porcje:
- 250 g makaronu spaghetti - forma bucatini
- 2 czerwone papryki
- 150 g sera srescenza
- 4 łyżki oliwy z oliwek ev.
- świeżą bazylia
- trochę duszonych pieczarek opcjonalnie
- sól i pieprz świeżo mielone
Jak zrobić makaron z serem, pieczarkami i papryką?
Umyjcie i wysuszcie paprykę oraz pieczarki. Pieczarki pokrójcie w plastry i duście do miękkości. Odstawcie. Paprykę upieczcie w 200 stoniach przez 25 minut, aż zupełnie zwiędnie. Wyciągnijcie ją i obierzcie ze skóry, następnie pozbawcie ją pestek i wrzućcie do blendera razem z serem, oliwą, solą, pieprzem i listkami bazylii. Miksujcie, aż do uzyskania kremu.
Ugotujcie makaron al dente i wymieszajcie z sosem i pieczarkami. Podajcie ze świeżym pierzem, szczyptą czarnuszki, czymś zielonym. Do dania tego typu polecam wino białe, musujące lub maksymalnie różowe.
Bucatini z pieczoną papryką i z serem crescenza |
Bucatini con peperoni e crescenza.
Un primo piatto sfizioso, salutare e completo, che portera sulla vostra tavola tanto gusto e colore.
Ingredienti per 4 porzioni:
- 250 g di bucatini
- 2 peperoni rossi
- 150 g di crescenza
- 4 cucchiai di olio extravergine d'oliva
- 1 mazzetto di basilico
- funghi champignon
- sale e pepe macinato al momento
Lavate e asciugate i peperoni quindi metteteli su una placca e infornatelu a 200 C per 20-25 minuti, rigirandoli di tanto in tanto, fino a quando la pelle risultera ben abbrustolita. Sfornateli, spellateli con cura e privateli del picciolo e dei semi interni. Tagliate la polpa dei peperoni a striscioline sottili e metteteli nel frullatore con crescenza, l'olio, un pizzico di sale e qualche foglia di basilico ben lavata, riducete tutto in crema. Funghi lavate e tagliate a rondelle, apassiteli in un olio di ssemi, mettete da parte. Lessate le tagliatelle al dente in abbondante acqua salata, scolatele e conditele con la crema preparata e con dei funghi.Completate con qualche fogliolina di basilico e una macinata di pepe.
Świetny przepis na lekki makaron :)
OdpowiedzUsuńwygląda pycha :)
OdpowiedzUsuńJak niewiele potrzeba by powstało pyszne danie. Minimalizm kuchni włoskiej zachwyca.
OdpowiedzUsuńJak niewiele potrzeba by powstało pyszne danie. Minimalizm kuchni włoskiej zachwyca.
OdpowiedzUsuńCudowne w kuchni włoskiej jest to ze przy minimalnej liczbie składników wychodzą przepyszne dania.
OdpowiedzUsuńKolejne danie dla mnie :) za to uwilbiam Włochy bo tam można przebierać w tego rodzaju daniach :) oczywiście będę robić :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Uwielbiam wszystkimi kubkami smakowymi. Zjadłabym już teraz.
OdpowiedzUsuń