Orzo perlato risottato al pomodoro con sedano
Orzo perlato risottato al pomodoro.
Kasza pęczak w pomidorach z selerem naciowym. Pomysł na pyszny obiad z pęczaku.
Orzo perlato risottato al pomodoro con sedano |
Jeżeli zmagasz się z astmą, zapaleniem stawów, impotencją, problemami skórnymi, niedokrwistością, otyłością, zaparciami, cukrzycą, nadciśnieniem, problemami z nerkami lub chorobami serca, być może nadszedł czas, aby dowiedzieć się o korzyściach zdrowotnych kaszy pęczak! Aktualne badania wskazują, że spożywanie tego rodzaju kaszy w dużym stopniu zarządza poziomem cukru we krwi. Jej korzyści zdrowotne wynikają głównie z ośmiu ważnych aminokwasów, z których się składa. Warto włączyć ją do jadłospisu!
Orzo perlato risottato al pomodoro con sedano |
Składniki:
- 120 g pęczaku lub więcej Kupiec
- 500 ml bulionu warzywnego - albo gotujesz sam, albo robisz z granulatu/kostki bio ( są takie )
- 250- 350 ml passaty pomidorowej
- szklanka białego wina- pół szklanki użyć do przepisu, a pół wypić, by sprawdzić czy dobre ;-)
- marchewka
- seler naciowy- 1 lub dwie łodygi
- 1 szalotka
- olio evo Olejowe Smaki z Corleone
- sól i pieprz do smaku
- bazylia świeża
- parmigiano wedle upodobania
Jak przygotować kaszę pęczak?
Korzystając z elektrycznego siekacza, wrzuć do pojemnika marchewkę, seler naciowy i szalotkę. Zmiksuj, ale nie na papkę. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż całość. Międzyczasie opłucz kaszę pod wodą, odcedź ją i dołóż do warzyw. Podsmażaj wolno od czasu do czasu dolewając po trochę białego wina. Gotujcie jakąś minutę, do czasu wyparowania procentów i dolewajcie powoli bulionu, a następnie passaty pomidorowej. Od czasu do czasu mieszajcie i dolewajcie bulionu, jak zobaczycie, że pęczak się "wysusza". Mieszając gotujcie jakieś 20 minut, po tym czasie Wasz pęczak jest gotowy. Wystarczy przełożyć na talerze, dodać bazylii, może szczypioru, wykończyć oliwą z oliwek , grubo tartym parmezanem i jeść na zdrowie!
Orzo perlato risottato al pomodoro con sedano |
Orzo perlato risottato al pomodoro e sedano.
L'avvolgente aroma di orzo perlato. Un piatto ricco di benefici per la nostra salute.
Orzo perlato risottato e'un piatto leggerissimo, facile da preparare e molto gustoso, il cui sapore e'esaltato dall'intensita aromatica dell'sedano. Come farlo?
Ingredienti:
- 150- 200 g di orzo perlato
- 500 ml di brodo vegetale- lo portete preparare oppure usare dadini vegetali eco di alta qualita
- quasi 2 bicchieri di passata di pomodoro
- mezzo bicchiere di vino bianco
- 2 gambi di sedano- usate quelle interne, sono piu dolci e piu teneri
- 1 carota
- 1 scalogno
- olio evo. Uso olio extravergine di Corleone che compro QUI
- sale e pepe qb
- erbe aromatiche tritate come basilico e erba cipollina a piacere
- parmiggiano a piacere
Come preparare orzo perlato?
Per prima cosa dovete preparare un trito con carota, sedano e scalogno. Mettete olio evo in un pentola capiente e versate trito. Rosolate dolcemente e fatelo appassire dolcemente. Nel frattempo sciaquate sotto acqua corrente orzo perlato, scolatelo e unitelo al soffritto.
Tostate per qualche minuto sfumando con il vino bianco. Procedete con la cottura versando un po di brodo vegetale e il passato di pomodoro. Abbiate cura di girare di tanto in tanto e di aggiungere brodo quando vedete che incomincia ad asciugarsi. Cucinate mescolando circa 20 minuti, dopo di che il vostro orzo risottato e pronto. Mettete sui piatti e finite con erbe aromatiche e parmigiano gratuggiato grossolamente.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!