wtorek, 17 września 2019

Krem warzywny na bazie fasoli mung



fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień

Powoli nadchodzi nieuniknione. Krótsze dni, chłodniejsze poranki, brak słońca, mgła. I takie tam. Zaczniemy sobie przypominać o wartościowych, ciepłych zupach, kremach , które będą nas rozgrzewać od środka. Będą nas wspomagać codziennie.

Moja propozycja na dziś to prawdziwa bomba odżywcza. Niepozorne zielone ziarenka pochodzą z Indii gdzie są znane i cenione od tysiącleci w kuchni i medycynie ajurwedyjskiej . Co w niej drzemie? Fasola mung jest bogata w potas, żelazo ,błonnik, mangan, selen fosfor i wapń. Są źródłem pełnowartościowego białka, przy niewielkiej zawartości tłuszczu. W przeciwieństwie do wielu strączkowych fasola zachowuje większość witaminy C ,nawet po obróbce termicznej i nie zawiera cholesterolu. 


fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień

fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień


Dostarcza naszemu organizmowi również antyoksydanty i fitoskładniki. Moczymy ją trochę przed ugotowaniem (około 5-6 godzin) ,to spowoduje, że po pierwsze ziarna ugotują się szybciej, a moczenie wypłucze z nich składniki mogące spowodować wzdęcia.

Składniki na zupę krem, na oko
  • szklanka fasoli mung
  • kawałek selera
  • pęczek natki pietruszki
  • dwie marchewki
  • pół dużej cebuli lub jedna mała
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie do podania tarallini- małe włoskie chrupiące obwarzanki
  • świeża bazylia
fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień

Fasola sama w sobie jest tak aromatyczna, że nie należy jej przeładowywać.

Moczymy fasolę, płuczemy około trzech razy. Zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Międzyczasie dodajemy seler, natkę pietruszki, marchewki, cebulę. Dosmaczamy solą i pieprzem.
Po ugotowaniu , wrzucamy całość do blendera i miksujemy na gładki krem.

fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień

fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień

Podajemy z bazylią, oliwą z oliwek i tarallini, które rozkruszone wspaniale komponują się z ciepłym, odżywczym i rozgrzewającym kremem.
Na zdrowie!

fasola mung wlaściwości,rosliny strączkowe,zupa krem z fasoli,kuchnia fit,wartościowe zupy,kremy warzywne,zkuchni do kuchni,najlepszy blog kulinarny,tarallini,italian food,zupa na jesień



1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, każdą radę, sugestię... Zostaw po sobie ślad, będzie mi bardzo miło !