Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką

 Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką.

Klasyczna włoska zupa z soczewicy. 


Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką
Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką



Oto smaczna i klasyczna odsłona zupy z soczewicy, którą najczęściej serwują na Kalabrii i Sycylii, głównie w Sylwestra i w Nowy Rok, aby pieniążki mnożyły się i aby było ich tyle, ile ziaren soczewicy. Soczewica jest pyszna, uwielbiam soczewicę, nawet gotowaną samą na wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Ta wersja zupy jest z dodatkiem duszonego selera naciowego i marchewki oraz cebuli ( i czosnku, bo lubię ). 


Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką
Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką


Składniki na zupę z soczewicy :

- 300 g soczewicy

- seler naciowy, 2 łodygi

- 1 marchewka pokrojona w plastry

- 1 mała cebula

- 3 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

- sól i pieprz do smaku


Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką
Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką


Jak przygotować zupę z soczewicy?

Zupa z soczewicy to łatwy przepis i przy tym bardzo zdrowy. W razie potrzeby oczyść suchą soczewicę  usuwając ewentualne zanieczyszczenia. Opłucz i włóż do garnka z zimną wodą, tak aby poziom wody był około 3 cm wyższy niż poziom soczewicy. Ta zupa ma być bardzo gęsta. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 20 minut, nie pozwól, aby ziarenka się rozpadły. W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę, umyj seler i obierz marchewkę, pokrój na plasterki, obierz czosnek, przekrój wzdłuż na pół. Pokrojone warzywa odsmaż na oliwie z oliwek, mniej więcej 5 minut. Dodaj do zupy, Wymieszaj i gotuj jeszcze 5- 10 minut, aż soczewica osiągnie pożądaną konsystencję i gęstość. Posól dopiero pod koniec gotowania. Podawaj z surową oliwą  z oliwek.


Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką
Klasyczna zuppa di lenticchie z selerem naciowym i marchewką


Komentarze

  1. Ostatnio bardzo rozsmakowałam się w soczewicy, która w Galicji jest bardzo popularna. Bardzo chętnie wypróbuję przepis na sycylijską zupkę. Może i moje pieniądze się pomnożą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu bardzo ciekawa ta Twoja zupa. Nie pamiętam czy kiedyś jadłam taką zupe z soczewicy. Z chęcią spróbuję bo wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te jarzynowe zupy. Są tak bogate w smaki, że mogłabym je jeść codziennie trzy razy dziennie. Niedawno miałam dyskusję z pewną panią, która twierdziła, że Włosi zup nie jedzą...ha ha ha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!